+38 (067) 941-16-46

au.noitaidem%40ofni

Illustration

ІІ ЩОРІЧНИЙ ФОРУМ «МЕДІАЦІЯ І ПРАВО»

 03 червня 2016 року відбувся Другий щорічний форум – «Медіація і право», який є єдиною в Україні спеціалізованою платформою для правників у галузі медіації.
Даний Форум організований Українською академією медіації та Радою адвокатів Одеської області, за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва IRZ, при участі Одеської обласної групи медіації та Національної асоціації медіаторів України.
На форумі були висвітлені наступні теми: ● Юстиція і медіація – справа довіри. ● Як функціонує модель судової медіації? Суддя – медіатор. ● Можливості проведення медіації/досудового врегулювання спорів за участю судді за чинним процесуальним законодавством України. ● Проблемні питання медіації за участю суб’єкта владних повноважень. ● Угода про примирення між потерпілим та правопорушником, підозрюваним, обвинуваченим (відшкодування шкоди/компенсація). ● Кримінальне провадження на підставі угод за Кримінальним процесуальним кодексом України. Можливості для проведення медіації. ● Медіація між потерпілим та правопорушником.  ● Вплив медіації на ефективність судової системи: закордонний досвід. Медіація у сімейних спорах – переваги для сторін та адвокатів. ● Медіація в контексті реформи правосуддя в Україні. ● Адвокат та медіатор: історичні джерела та перспективи співпраці/суміщення та інш.
Вперше в Україні до питання медіації настільки масштабно привернуто увагу правників з різних регіонів України – суддів, адвокатів, корпоративних юристів тощо. У форумі взяли участь судді з різних судів України – представники усіх ланок судової системи. Форум також є заходом підвищення кваліфікації адвокатів, які мали можливість поглибити знання з питань практичного застосування медіації у своїй професійній діяльності. Доповідачами виступили: у якості європейських експертів – Едгар Ізерманн, президент Вищого суду землі у м. Брауншвейг (у відставці), Нижня Саксонія, Німеччина та Норберт Вольф, Генеральний прокурор Генеральної прокуратури у м. Брауншвейг, землі Нижня Саксонія, Німеччина; а також Михайло Іванович Смокович, суддя, заступник Голови Вищого адміністративного суду України; Елла Валеріївна Катаєва, заступник Голови Одеського окружного адміністративного суду, суддя; Ігор Анатолійович Бобуйок, суддя Малиновського районного м. Одеси; Ярослав Павлович Зейкан, метр української адвокатури, адвокат, Старший партнер Адвокатського об’єднання “Зейкан, Попов, Голуб і партнери”; Роман Коваль, фасилітатор із міжнародним досвідом, медіатор Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації (Compliance Advisor Ombudsman Office, IFC-MIGA), голова правління ГО «Інститут миру і порозуміння; Наталя Крестовська, доктор юридичних наук, професор; Ганна Гаро, к.ю.н., адвокат – медіатор, Голова Комітету ААУ з сімейного права та майнових спорів, керівник ТОВ «Юридичне агентство Ганни Гаро»; Анна Ющак, адвокат, медіатор, Директор департаменту цивільного та сімейного права Української іноземної юридичної колегії, LL.M. Європейського університету Віадріна (Німеччина); Діана Проценко, к.ю.н., медіатор, юрист, президент Національної Асоціації медіаторів України; Тетяна Кисельова, к.ю.н., LL.M, PhD, доцент кафедри галузевих правових дисциплін, національний університет «Києво-Могилянська академія», ст. наук. співробітник, Туринський університет, Італія.За результатами форуму його учасники підтримали створення в Україні такої платформи, як щорічний форум «Медіація і Право» та підкреслили необхідність законодавчої підтримки інституту медіації в Україні, а деякі судді поділилися своїм досвідом застосування досудового врегулювання спорів при наявності на сьогодні діяльного законодавства України.