+38 (067) 941-16-46

au.noitaidem%40ofni

Illustration

IV ЩОРІЧНИЙ ФОРУМ «МЕДІАЦІЯ І ПРАВО»

За доброю традицією 1 червня 2018 року в Україні, а саме в Одесі відбувся IV ЩОРІЧНИЙ ФОРУМ «МЕДІАЦІЯ І ПРАВО», який проводився Українською академією медіації спільно з Радою адвокатів Одеської області, Національною асоціацією адвокатів України (Комітет з питань медіації) та Нотаріальною палатою України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя», за інформаційної підтримки Асоціації адвокатів України та Всеукраїнського щотижневого професійного юридичного видання «Юридична газета», а також партнерів: Львівський центр медіації, ТОВ «Юридичне бюро Сергєєвих» та Юридична компанія AVG.
Форум «Медіація і право» – це перша в Україні платформа для фахівців у галузі права і медіаторів, яка була створена у 2014 році й підтримується кожен рік Українською академією медіації. До реалізації такої ідеї активно долучилася Рада адвокатів Одеської області, яка також виступає надійним партнером багатьох інших заходів з альтернативних видів вирішення спорів.
На базі вказаної платформи «Медіація і право» фахівці в галузі права (судді, адвокати, нотаріуси, вчені, юристи та студенти) мають можливість отримувати та поглиблювати свої знання про позасудове вирішення конфліктів за допомогою медіації (переговорів), про розвиток медіації в Україні та за її межами, про її застосування на практиці та/або медіаційних навичок і технік (особливості роботи адвоката-медіатора, врегулювання спору за участю судді або ініціювання/рекомендація суддею процедури медіації, медіація під час судового провадження, медіація у різних сферах правовідносин та інші питання), а також для обміну досвідом між юристами, не тільки України, але інших країн, що практикують медіацію.Захід зібрав медіаторів, адвокатів, нотаріусів, суддів та інших правників з усієї України. 
З вітальним словом виступили: адвокат, заступник Голови Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін; адвокат, медіатор, Голова комітету з питань медіації Ради адвокатів Одеської області, Президент Української академії медіації – Тетяна Барабаш та керівник програми USAID “Нове правосуддя” Девід Майкл Вон. З Презентацією проєкту “Підвищення поінформованості суддів та адвокатів щодо медіації та обізнаності громадян про медіацію для покращення доступу до правосуддя та підвищення ефективності судової влади” виступала адвокат, медіатор, Віцепрезидент Української академії медіації – Луїза Романадзе.
В цьому році до проведення форуму приєдналася Нотаріальна палата України, що є важливим показником у розвитку інституту медіації в Україні. Перша сесія форуму «Медіація в нотаріальній практиці» була представлена українськими та іноземними доповідачами.Ольга Оніщук – перший віцепрезидент Нотаріальної палати України, заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу розкрила тему «Медіація як інструмент розширення компетенції нотаріуса». Про «Нотаріат та медіація – перспективи розвитку в Україні», розповів Юрій Орзіх приватний нотаріус, к.ю.н., доцент кафедри цивільного права Національного Університету «Одеська юридична академія».
Тема «Нові можливості для нотаріусів: використання альтернативних методів вирішення спорів та чому нотаріуси можуть бути провайдерами медіації», була висвітлена колегою з Мексики – Хорхе Володимиром Понс і Гарсія, який є доктором права, професором Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, публічним нотаріусом, головним юридичним радником “Caza S.A. de C.V. Caza Energy Services Division”, зовнішній радник “Corporativo Jurídico Integral Premier” та секретар Комісії з деонтології нотаріату Міжнародної спілки латинського нотаріату.Під час свого виступу Пан Хорхе зауважив на наступному: «Сьогодні ми стоїмо перед реальним юридичним фактом: фактом глобалізації, яка відіграє важливу роль в інтернаціоналізації, фактом нових технологій і деяких інших глобальних чинників, таких як, прагнення забезпечити основні права людини. Ми можемо резюмувати новації у сфері альтернативних способів вирішення суперечок… Сьогодні нотаріуси латинського типу можуть допомогти у використанні цих інструментів, працюючи спільно з державними структурами, з метою допомогти людям у розв'язанні юридичних проблем в цивільноправових угодах, при вирішенні податкових спорів, в сімейному праві, у справах, пов’язаних з нерухомим майном або у сфері корпоративного права, наприклад».
Про можливості «Медіації у спорах між спадкоємцями про розподіл спадкового майна» розповіла Клаудія Марсела Прієго Кустодіо – професор Universidad Juárez Autónoma de Tabasco. Основні чинники, які відмітила професор щодо підстав виникнення конфліктів між спадкоємцями, це: «Смерть близьких родичів викликає біль, який різні родичі/спадкоємці по-різному сприймають. Також, родина формує принципи людини та взагалі особистість. Тому можуть виникати різні конфлікти…». При цьому Пані Клаудія Марсела звернула увагу, що у сфері спадкування медіація ефективно працює.
У сесії «Можливості вибору процедур альтернативного вирішення спорів» заступник голови комітету з питань медіації, адвокат, медіатор, партнер юридичного бюро Сергєєвих – Світлана Сергєєва виступала з доповіддю, присвяченою процедурі медіації в морських арбітражах світу.
Андрій Костін у своїй доповіді розкрив питання відмінності медіації від врегулювання спору за участю судді та порядок їх застосування. Демонстрацію процедури врегулювання спору за участю судді за новими процесуальними кодексами України, презентувала Елла Катаєва – к.ю.н., заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, викладач Національної школи суддів України, медіатор.Під час практичної частини форуму було проведено наступні «воркшопи»: «Застосування навичок медіатора у роботі адвоката», було презентовано Катериною Власюк – адвокат, медіатор, керуючого партнера Юридичної компанії AVG, яка поділилася своїм практичним досвідом застосування адвокатом медіаційних технік у справах, де вона виступає адвокатом. Продемонстровані приклади: «Корпоративний спір. Вихід учасника зі складу ТОВ» та «Угода між потерпілим та обвинуваченим у кримінальній справі: порушення правил дорожнього руху, що призвели до середньої тяжкості тілесних ушкоджень».
«Воркшоп»: Бізнес-Медіація. Вирішення спорів у сфері господарського права, на прикладах – «Безконфліктна медіація» та «Медіація у вирішенні спорів в сільськогосподарській сфері», – був представлений адвокатом, медіатором, членом Правління Львівського центру медіації Світланою Ільницькою. При цьому було висвітлено повний хід вказаних справ, починаючи із залучення медіатора і до підписання угоди за результатами медіації.
Демонстрацію «воркшопу» – «Серце медіації» – робота з інтересами і потребами сторін конфлікту, провела Діана Проценко – президент Національної Асоціації Медіаторів України, медіатор, юрист. Діана взяла за основу попередній приклад адвоката Катерини Власюк і детально, з візуалізацією, розкрила як відбувається виявлення інтересів і потреб в медіації.
Остання сесія Форуму була присвячена темі «Вирішення спорів в режимі онлайн: досвід Канади та перспективи для України», яка проводилася за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». За допомогою відео презентації провела введення в процедуру онлайн врегулювання спорів доповідач – Орна Рабінович-Ейні, доктор, Університет Хайфи, юридичний факультет.Про практичне застосування онлайн врегулювання спорів: «Суд з вирішення цивільних спорів», доповіла Шеннон Солтер, Голова Суду з вирішення цивільних спорів (СВЦС) Британської Колумбії, Канада.