+38 (067) 941-16-46

au.noitaidem%40ofni

Міжнародний круглий стіл

Міжнародний круглий стіл "Створення інфраструктури та процедур вирішення конфліктів в університеті"

26 січня 2024 р. відбувся Міжнародний круглий стіл Створення інфраструктури та процедур вирішення конфліктів в університеті, який зібрав понад 100 осіб. Більше 3-х годин учасники обговорювали актуальні формати врегулювання конфліктів в університетах, наголошуючи на викликах сьогодення, котрі постають перед суб’єктами освітнього процесу.

Перша частина зустрічі була присвячена висвітленню різноманітного досвіду університетів щодо запровадження систем врегулювання спорів.

Наталья Крестовская підкреслила, що вироблення правильного підходу до вирішення конфліктів в освітньому середовищі вимагає уваги до множинності норм, що регулюють ці відносини.

Генрі Ямпольські поділився особливостями діяльності Центру з питань мирних досліджень та запобігання насильству (Вірджинський Технічний Університет, США), серед важливих напрямів якого виокремив навчання студентів розвивати навички ефективного реагування на конфлікт для побудови конструктивних відносин.

Тетяна Цувіна представила досвід консенсуальних процедур в Національному юридичному університеті ім. Я. Мудрого, наголосивши на ролі студентського обмудсмена в цбому процесі.

Анна Цибулько звернула увагу на поетапність аналізу конфлікту, який здійснює освітній омбудсман Варшавського університету через діагностику, коучинг та прийняття рішення про направлення справи до медіації.

Руслана Гаврилюк та Лідія Нестеренко представили досвід впровадження політик із вирішення спорів в ЧНУ ім. Юрія Федьковича. Так, у 2015 відбулась розробка політик морально-етичного мінімуму, які лягли в основу статуту університету.

Діана Проценко поділилась досвідом розгляду спорів комісіями в НаУКМА.

Системність в наданні послуг медіації у ВНЗ стало темою гарячих дискусій та дозволило підняти більш глобальну тему розвитку культури ADR в освітньому середовищі.

Круглий стіл завершився презентацією концепції медіаційних служб:

Наталія Мазаракі розкрила підходи до функціонування медіаційних служб (МС). Серед моделей МС виділила: in-house медіатори, медіатори на волонтерських засадах, аутсорсинг.

Діана Проценко представила результати опитування учасників освітнього процесу, підкресливши яку цінність для них становить укріплення атмосфери порозуміння.

Дякуємо співорганізаторам Національний університет "Києво-Могилянська академія", Державний торговельно-економічний університет, Національний університет "Одеська морська академія", Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Окрему вдячність за підтримку висловлюємо партнерам заходу: Center for Peace Studies & Violence Prevention at Virginia Tech (USA), University of Southampton (UK), ГО «Прогресильні» (UA), Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Uniwersytet Warszawski, Факультет соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського.

 Круглий стіл проводився за фінансової підтримки Європейського Союзу наданої в рамках проєкту «CONSENT: підвищення в Україні ролі альтернативного вирішення спорів з фокусом на медіацію», що реалізується Українською академією медіації.

З записом події можна ознайомитись тут:

Українською - https://www.youtube.com/watch?v=QE3XloU36RQ

Англійською - https://www.youtube.com/watch?v=7NiOEAMWkFg